Het Tor-netwerk is een open netwerk dat bescherming biedt tegen traffic analyse, een vorm van netwerkbewaking die persoonlijke vrijheid en privacy bedreigt. Eenvoudig gezegd, anonimiseer je internetactiviteiten. Hierdoor blijft deze uit handen van bijvoorbeeld adverteerders, internetproviders, websites en overheden.

Hoe werkt Tor?

Het Tor-netwerk is wereldwijd netwerk van servers. Om je identiteit te vermommen wordt je dataverkeer altijd versleuteld over tenminste 3 random servers (nodes) geleid voor het zijn eindbestemming bereikt. Elke server (node) waar je data doorheen gaat wordt deze voorzien van een extra laag encryptie. Wanneer iemand de data probeert te herleiden van jouw computer ziet deze alleen het verkeer afkomstig van de random servers (nodes).
Voor meer informatie over de werking en geschiedenis van Tor kun je de onderstaande pagina bekijken op de website van het Tor project.

https://www.torproject.org/about/overview.html.en

Hoe veilig is Tor?

Door de manier waarop Tor werkt is het Tor-netwerk moeilijk te hacken. Het is echter wel belangrijk om je te realiseren dat niets 100% anoniem en veilig is. Dit geld niet alleen voor Tor, maar ook voor het gebruik van bijvoorbeeld VPN, proxyservers.

Tor gebruiken

Voor we gebruik kunnen maken van Tor dienen we eerst de benodigde software te downloaden. Klik op de onderstaande link om naar de download pagina te gaan en download de software.

https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en

 

Voor de installatie uit en start Tor. Wanneer Tor is gestart klik je op Connect om de Tor browser te starten.

 

Wanneer de Tor browser is gestart ga je naar de website: https://watismijnip.nl. Controleer het IP-adres dat wordt weergeven. Dit zou nu een ander IP-adres dan die van jezelf moeten zijn.

 

Door in de Tor browser op het Union icoon te klikken kun je naar de Security Settings gaan. Hier is het mogelijk een hoger security level in te stellen. Hoe hoger dit niveau hoe hoger de veiligheid. Houd er wel rekening dat door het wijzigen van deze instellingen niet alle website meer op een juiste manier worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *